Σάββατο 16 Μαΐου 2009

ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Μόσχα από τις 6 έως τις 8 Ιουλίου, έπειτα από πρόσκληση του ομολόγου του της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Στη ρωσική πρωτεύουσα ο Ομπάμα θα έχει συνομιλίες με την ηγεσία της χώρας, όπως ανακοινώθηκε το Σάββατο το βράδυ από τον Λευκό Οίκο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πρώτη επίσκεψη στη Μόσχα του προέδρου Ομπάμα θα είναι «μια ευκαιρία για τις ΗΠΑ και τη Ρωσική Ομοσπονδία να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους υπέρ του περιορισμού των πυρηνικών όπλων, υπέρ της συνεργασίας για τη μη διάδοση των πυρηνικών και να εξετάσουν τρόπους συνεργασίας στην πυραυλική άμυνα, να αναπτύξουν τους δεσμούς μεταξύ της αμερικανικής και της ρωσικής κοινωνίας καθώς και τις επιχειρηματικές σχέσεις».
Μετά το ταξίδι στη Μόσχα, ο Ομπάμα θα μεταβεί στην Λ΄Ακουίλα της Ιταλίας από τις 8 έως τις 10 Ιουλίου για τη διάσκεψη της G8 (Ομάδας των Οκτώ πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών). Στο περιθώριο της διάσκεψης, ο Ομπάμα θα προεδρεύσει στις εργασίες συνόδου των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου για την ενέργεια και τις κλιματικές αλλαγές.
Στις 10 και 11 Ιουλίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μεταβεί στην Άκρα της Γκάνας. Το ταξίδι στην Γκάνα θα είναι το πρώτο επίσημο ταξίδι του Αμερικανού προέδρου στη Μαύρη Ήπειρο.
Παρά τις υψηλές προσδοκίες στην Αφρική από την εκλογή Ομπάμα, η φτωχότερη ήπειρος του κόσμου δεν είναι στις προτεραιότητες του αμερικανού προέδρου. Οι πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και οι πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν και της Βόρειας Κορέας απασχολούν κυρίως την Ουάσινγκτον.
Για την επίσκεψη στη Γκάνα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος ελπίζει στην ενίσχυση των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Γκάνα υπογραμμίζοντας τον «καθοριστικό ρόλο της ορθής διακυβέρνησης και της κοινωνίας των πολιτών στην προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης».
Πρόκειται για την τέταρτη μεγάλη διεθνή περιοδεία του Ομπάμα από τον Ιανουάριο που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αποκατάσταση της εικόνας των ΗΠΑ, ύστερα από τα οκτώ χρόνια της προεδρίας Μπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: