Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

ΤΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ


Εαν ανατρέξουμε την εποχή της ιεράς εξέτασης και στο Index Librorum Prohiborotum της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα βρούμε αρκετά απογερευμένα βιβλία λόγω του τρόπου σκέψης εκείνης της εποχής.Μπορεί τα χρόνια να πέρασαν αλλά τα μυαλά παρέμειναν ίδια.Θα προσπαθήσω να αναφέρω το κατάλογο με τα απογορευμένα βιβλία της εποχής μας.

Ίσως το πιο γνώστο απαγορευμένο βιβλίο είναι το Σατανικοί Στίχοι του Σαλμάν Ρούσντι όπου εκδόθηκε το 1988 πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα αλλά θεωρήθηκε βλάσφημο για τον Μωάμεθ.Απογορεύτηκε σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες και τα αντυτυπά του σε Αγγλία και ΗΠΑ παραδόθηκαν στην πυρά.Επίσης ο Ρούσντι κηνυγήθηκε γιατί ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν εξέδωσε φετβά δηλάδη διάταγμα όπου κάθε καλός μουσουλμάνος έχει το καθήκον να σκοτώσει τον βλάσφημο και συν της άλλης ένας Ιρανός επιχειρηματίας προσέφερε 3 δολλάρια σε όποιον τον σκότωνε.Για την ιστορία ο Ρούσντι αναγκάστηκε να κρυφτεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι μουσουλμάνοι επίσης ανάγκασαν να απογορεύσουν την έκδοση του ιστορικού μυθηστορήματος της Σέρι Τζόουνς με τίτλο Το διαμάντι της Μεδίνας όπου πραγματευόταν τη ζωή της Αϊσά ,μια από της συζήγου του προφήτη.

Ακόμα υπό διωγμόν είναι και ο Τούρκος νομπελίστας Ορχάν Παμούκ για μία δηλωσή του σε ελβετική εφημερίδα σχετικά με την γεννοκτονία των Αρμενίων και τον Κούρδων.Καταδικάστηκε για υποτίμηση και δυσφήμηση της τουρκικής ταυτότητας με αποτέλεσμα να βρεί άσυλο στισ ΗΠΑ.

Το έργο του Θέμου Κορνάρου Οι Άγιοι χωρίς μάσκα πρόκειτε για ένα βιβλίο που γράφτηκε βάσει των εμπειριών του συγγραφέα ως εργάτης στα μοναστήρια του Άγιου Όρους.Κυκλοφόρησε το 1933 αμέσως απαγορεύτηκε και ξανακυκλοφόρησε στη μεταπολίτευση.

Ακόμα και ο Ν. Καζαντζάκης είχε προβλήματα με την εκκλησία μιας και ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Μιχαήλ είχε κάνει παρέμβαση ώστε να μην επιτραπεί η μετάφραση των βιβλίων του ενώ οι δεσπότες Χίου και Θεσσαλονίκης ζητούσαν τον αφορισμό του.

Και ένα τελευταίο πρόσφατο παράδειγμα του 41χρονου Αυστραλού ομογένή Χάρη Νικολαϊδη όπου έγραψε ένα μυθιστόρημα με τίτλο Αληθοφάνεια και πούλησε μόλις 7 αντύτυπα.Και για μια αναφορά 3 γραμμών για τις προσωπικές ατασταλείες του διαδόχου του βασιλικού θρόνου της Ταϋλάνδης όπου διαμένει αναγκασαν τις αρχές να τον οδηγήσουν στιν φυλακή με την κατηγορία για εξύβριση προς τον βασιλιά.Ύστερα από έντονες πιέσης της αυστραλιανής κυβέρνησης του δόθηκε βασιλική χάρη με αποτέλεσμα να μείνει φυλακή μόνο 5 μήνες αντί για 3 χρόνια .


Δεν υπάρχουν σχόλια: