Στα «νύχια» της Εφορίας θα οδηγούνται έμποροι, καταστηματάρχες, ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης και εστιατορίων καθώς και ελεύθεροι επαγγελματίες που αρνούνται να κόψουν αποδείξεις σε πελάτες για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που παρέχουν.
Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Ισοτιμία, το Υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στη σύσταση γραφείου φορολογικών καταγγελιών στο οποίο θα προσφεύγουν οι πολίτες για τέτοιου είδους περιπτώσεις, είτε με τη χρήση τετραψήφιου τηλεφωνικού αριθμού, είτε μέσω Διαδικτύου.
Αλλαγές
Στη νέα υπηρεσία οι πολίτες θα μπορούν να δίνουν ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο, ΑΦΜ μέχρι και επαγγελματική δραστηριότητα του καταγγελλόμενου, καθώς και το είδος της διαπραττόμενης φοροδιαφυγής.Οι καταγγελίες (επώνυμες ή ανώνυμες) μπορούν να γίνονται είτε ηλεκτρονικά μέσω Ίντερνετ, είτε μέσω τηλεφώνου.
Μάλιστα, για τις on line καταγγελίες, στο Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν ειδική φόρμα, η οποία θα ανέβει στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ). Στη φόρμα θα αναγράφονται προαιρετικά τα στοιχεία του καταγγέλλοντος, τα στοιχεία του καταγγελλόμενου και θα περιγράφεται το περιστατικό για το οποίο γίνεται η καταγγελία.
Ο καταγγέλλων μπορεί να επισυνάπτει ηλεκτρονικά και τυχόν έγγραφα που έχει στη διάθεσή του και στηρίζουν την καταγγελία. Να σημειωθεί ότι το μέτρο αυτό είχε εφαρμοστεί και παλιότερα (με πενιχρά όμως αποτελέσματα) κατά την περίοδο 1990-1993. Ειδική διάταξη νόμου έδινε κίνητρα στους φορολογούμενους για να αναφέρουν γιατρούς και δικηγόρους που δεν εξέδιδαν αποδείξεις για την αμοιβή τους.
Την ιδέα επαναφοράς του μέτρου έδωσε στην κυβέρνηση η δημόσια διαβούλευση για το φορολογικό. Υψηλόβαθμοι παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι η νέα υπηρεσία καταγγελιών «κουμπώνει» τέλεια με το σχέδιο μείωσης του αφορολογήτου ποσού (έως και 50%) που προωθείται.
Δηλαδή το ύψος του αφορολογήτου ποσού θα μειωθεί στα 6.000 ευρώ και το υπόλοιπο τμήμα του ποσού θα το κερδίζουν οι φορολογούμενοι προσκομίζοντας αποδείξεις ίσης αξίας. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες η δημοσιοποίηση των φορολογικών προτάσεων της κυβέρνησης, εκτός από τις παθογένειες του συστήματος ανέδειξε επίσης, μία υποβόσκουσα ένταση στην κοινωνία. Η αίσθηση ότι οι ίδιοι και οι ίδιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο για τη φοροδιαφυγή, είναι αποτυπωμένη στις περισσότερες παρατηρήσεις που κάνουν οι πολίτες μέσω Διαδικτύου.
Οι προτάσεις
Η κυβέρνηση από την πλευρά της εμφανίζεται προβληματισμένη από τις διαμαρτυρίες των πολιτών και προχωρεί σε πλήρη καταγραφή των προτάσεων που υποβάλλονται στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης. Οι προτάσεις (κυβέρνησης και πολιτών) μαζί με τις θέσεις που θα διατυπώσουν οι κοινωνικοί εταίροι, θα αποτελέσουν τον φορολογικό «χάρτη» για τις επιτροπές που θα συντάξουν το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου το οποίο θα έχει ορίζοντα τριετίας (2009-2011).
Αυτό που εξετάζεται στο Υπουργείο Οικονομικών είναι οι αλλαγές που προωθούνται στη φορολογία εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας να μην τεθούν όλες σε εφαρμογή από το 2010, αλλά κάποιες να ισχύσουν από το τρέχον έτος και ορισμένες άλλες να τρέξουν από την 1η Ιανουαρίου 2011. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το 2011 αφήνει η κυβέρνηση το νέο σύστημα που θα αντικαταστήσει τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) προκειμένου να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο προσαρμογής τόσο για τα λογιστήρια των επιχειρήσεων όσο και για τις Εφορίες.
Ένα από τα μέτρα που σκοπεύει να «τρέξει» νωρίτερα η κυβέρνηση, δηλαδή για τα εισοδήματα του 2009, είναι η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Οι περιορισμένες εισπράξεις στα κρατικά ταμεία πιέζουν την κυβέρνηση να «ανεβάσει» από το 2010 στην κλίμακα ορισμένα από τα εισοδήματα που απέκτησαν φέτος βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες, αθλητές, πολιτικοί μηχανικοί, γιατροί, τελωνειακοί εφοριακοί, και τα οποία σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 20%.
Το καθεστώς αυτοτελούς φορολόγησης θα παραμείνει σταθερό για τους τόκους των τραπεζικών καταθέσεων (σ.σ. φορολογούνται με 10%) και για ορισμένα κοινωνικά επιδόματα. Αυτοτελώς θα εξακολουθήσει να φορολογείται η αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης. Πάντως, κατά βάση τα μέτρα θα αφορούν τα εισοδήματα του 2010.
Το στίγμα των αλλαγών δίνεται από τις 25 ερωτήσεις προς τους πολίτες που ανάρτησε το Υπουργείο Οικονομικών στο Διαδίκτυο. Αναλυτικότερα, όμως οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, αφορούν:
* Αφορολόγητα ποσά - εκπιπτόμενες δαπάνες: Η μείωση του αφορολόγητου ορίου (12.000 ευρώ) έως και 50% και η σύνδεση του υπολοίπου με τη συλλογή αποδείξεων, είναι μία από τις προτάσεις που εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών. Όπως πρώτη αποκάλυψε η «Ι», η ιδέα αυτή κερδίζει έδαφος στο οικονομικό επιτελείο παρά τις σοβαρές ενστάσεις ότι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι δεν μπορούν να μαζεύουν αποδείξεις ελλείψει χρημάτων. Σ’ αυτή την περίπτωση δεν θα περνούν μόνο οι υφιστάμενες αποδείξεις στην Εφορία.
Στο Υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για πλήρη ενημέρωση αυτού του καταλόγου με όλες τις δαπάνες που κάνει από το πρωί μέχρι το βράδυ ένας φορολογούμενος. Δηλαδή τα έξοδα που κάνει από το ψιλικατζίδικο μέχρι το σούπερ μάρκετ. Στο ίδια λίστα θα ενσωματωθούν οι αποδείξεις από διόδια, συνεργεία αυτοκινήτων, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, ξενοδοχεία, ξενώνες, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης κ.λπ. Ομοίως οι αποδείξεις από συμβολαιογράφους, λογιστές, υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές και άλλους επιτηδευματίες.
Όπως εκτιμούν στο Υπουργείο Οικονομικών με τον τρόπο αυτό θα «ζωντανέψει» η κατανάλωση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη. Όλοι οι φορολογούμενοι θα κυνηγούν τις αποδείξεις, αφού έτσι μόνο θα κερδίζουν το υπόλοιπο μισό του αφορολογήτου ποσού (6.000 ευρώ).
* Στον ΦΜΑΠ όλα τα ακίνητα: Προωθείται η ένταξη στον νέο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας όλων των ακινήτων χωρίς καμία εξαίρεση, όπως για παράδειγμα των οικοπέδων και αγροτεμαχίων που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, τα οποία σήμερα απαλλάσσονται από το ΕΤΑΚ.
* Ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα για 800.000 επαγγελματίες: Εξετάζεται η καθιέρωση ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους. Το «εισοδηματικό κατώφλι» θα είναι διαφορετικό για κάθε κατηγορία. Σύμφωνα με παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών, δεν μπορεί οι ελεύθεροι επαγγελματίες να μην δηλώνουν εισόδημα τουλάχιστον ίσο με την αμοιβή του ανειδίκευτου εργάτη. Το σχέδιο για την επιβολή κατώτατου εισοδήματος διαφαίνεται από την ερώτηση του Υπουργείου προς τους πολίτες.
«Προτείνεται ο λογιστικός προσδιορισμός, βάσει λογιστικών καταστάσεων των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών και η κατάργηση των ειδικών τρόπων φορολόγησης που ισχύουν για κατηγορίες επαγγελμάτων. Πιστεύετε ότι το μέτρο αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται και από πρόβλεψη για ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα συνδεδεμένο με συγκεκριμένα κριτήρια επαγγελματικής δραστηριότητας;»
* Πράσινος φόρος: Η κυβέρνηση έχει εκφράσει επανειλημμένα την πρόθεση για μια πράσινη ανάπτυξη. Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός πρότεινε το φόρο άνθρακα στη Φρανκφούρτη.
* Προεκτυπωμένο Ε1 για μισθωτούς: Για ένα ακόμη χρόνο θα υφίσταται το «χαρτομάνι» των φορολογικών δηλώσεων. Από το 2011 και μετά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά. Για όσους χρειάζεται, η ηλεκτρονική δήλωση θα μπορεί να υποβάλλεται μέσω των ΚΕΠ ή λογιστικών φοροτεχνικών γραφείων.
* Συναλλαγές μέσω τραπέζης: Από τα γκισέ των τραπεζών θα διεκπεραιώνουν συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Το μέτρο θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
* Κατάργηση φοροαπαλλαγών για ακίνητα και ενοίκια της Εκκλησίας: Σχεδιάζεται να καταργηθούν οι απαλλαγές και το ειδικό καθεστώς φορολόγησης για τα εισοδήματα από ενοίκια που έχουν οι ιεροί ναοί, οι μονές και τα κοινωφελή ιδρύματα, και η φορολόγησή τους με βάση τα ισχύοντα για τις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογούμενων. Επιπρόσθετα θα αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας που εκμεταλλεύονται οι ιεροί ναοί, οι μονές και τα κοινωφελή και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, πιθανότατα με αύξηση του συντελεστή και εναρμόνιση με το καθεστώς για τα ακίνητα των επιχειρήσεων.
Traveller To Switzerland With Comfortable
-
The Swiss Alps is most admired for its magnificent mountain range,
stretching as far as Italy, Germany, and France. Travel anyway you want, on
land or sea....
Πριν από 8 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου